Jak se vyrábí MatchaTea?
20. březen 2017 České nápoje komentáře (0) 2064 xMatchaTea je japonský mletý čaj, který se tradičně používá při zenových buddhistických ceremoniích. Dnes už je však rozšířený po celém světě a je fenoménem nejen v tekuté podobě, ale také jako přísada do různých pochutin. Obsahuje obrovské množství antioxidantů, vitaminů, minerálů a vlákniny, díky látce L-theanin je bohatým zdrojem aminokyselin. Látka teofylin má zase podobné účinky jako kofein, takže dokáže dobít energii a udržet jasnou hlavu.
I přesto, že poptávka po tomto zeleném zázraku neustále narůstá, zůstává jeho výroba tradiční a elitní japonští farmáři neustupují ze svých zásad. Jedině oni totiž znají podrobný postup na výrobu MatchaTea. „Je to jedna z nejobtížnějších metod produkce čajů na světě,“ objasňuje Petr Patočka, odborník na Matcha z MatchaTea.cz a společnosti Čajová květina, s.r.o.
Klíčem k chuti je tma
Pro pěstování čajovníku, z kterého MatchaTea pochází, se využívá speciální zastiňovací technika. Celé pole se čtyři týdny před sklizní zastíní rákosy a rýžovou slámou, což zabrání průchodu 90 % slunečního světla. Rostlina je tak ve tmě, zpomaluje se fotosyntéza a kompenzace nedostatku světla probíhá intenzivní produkcí L-theaninu, který dává MatchaTea jeho typickou nasládlou a jemnou příchuť.
Sběr čaje probíhá na začátku května. Listy jsou sbírány zásadně ručně a ihned po sběru jsou přeneseny do továrny, kde začíná dlouhá cesta přeměny surových listů na jemný prášek.
Napařit a vysušit
Listy nejdříve procházejí parou, která brání fermentaci, udržuje je čerstvé a zajišťuje, aby v čaji zůstaly veškeré živiny. Po napaření listy procházejí chladícím komorovým systémem a následně se nechají doschnout rozloženy na sítech, jejich hmotnost se snižuje téměř na pětinu té původní. „Napařený a vysušený čaj se nazývá Aracha, což znamená surový čaj,“ vysvětluje Petr Patočka, odborník na Matcha z MatchaTea.cz a společnosti Čajová květina, s.r.o.
Před finálním mletím čaje probíhá ještě očištění čajových lístků od stopek, větviček a dalších nežádoucích částí, aby výsledným produktem byla ta nejjemnější a nejčistší dužina z čajové rostliny. Ta je následně rozdělena na stejné kusy, v této části je čaj označován jako „Tencha“ a jedná se o surovinu pro výrobu MatchaTea.
Žulové mlýny melou pomalu, ale jistě
Na závěr probíhá pro MatchaTea nejtypičtější proces, a to mletí. Používají se k němu žulové mlýny a musí probíhat za přísně hygienických podmínek. Mlýny čaj Tencha rozemelou na naprosto jemný prášek. Jeden žulový mlýn semele pouze 30 až 40 gramů čaje, celý proces tedy vyžaduje trpělivost a jeho výsledkem je čaj ojedinělé chuti, barvy i aromatu. „Velikost jednoho rozemletého zrníčka MatchaTea je 5-10 mikronů, přičemž jeden mikron je miliontina metru. Směs je tedy opravdu velmi jemná,“ doplňuje Petr Patočka, odborník na Matcha z MatchaTea.cz a společnosti Čajová květina, s.r.o.
Jedním z nejdůležitějších procesů pro zajištění kvality MatchaTea je míchání rozdílných tříd čajových listů. Výroba čajové směsi je nevyhnutelná pro dosažení rozdílných kvalit čaje Matcha. Rozlišujeme více než 10 různých tříd kvality, které se rozlišují svou barvou, chutí i vůní. MatchaTea nejvyšší kvality lze rozpoznat podle výrazné zelené barvy a uklidňující vůně, která by měla být jemná a zároveň sladká.
Zdroj: Tiskové sdělení
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
1 hvězdiček / Hodnoceno: 1x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!