Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Jak poznat kvalitní čaj, aneb Matcha není vždy Matcha

17. březen 2017  České nápoje   komentáře (0)  3575 x

Jedinečný japonský čaj Matcha má nezaměnitelnou barvu, chuť i vliv na naše zdraví. Jemný prášek z dužniny čajových lístků je bohatý na vitaminy, antioxidanty i jako zdroj energie. Abyste lahodnou chuť a blahodárně účinky čaje mohli ocenit, je třeba brát v potaz jeho kvalitu. Naučte se rozeznat MatchaTea vysoké kvality od méně kvalitních či náhražek a staňte se odborníky v jeho přípravě.

MatchaTeaMatchaTea

Matcha znamená v překladu z japonštiny doslova „mletý čaj“. Připravuje se z mladých lístků čajovníků, které jsou zastiňovány. Tím je podpořena tvorba chlorofylu, díky kterému má čaj svou charakteristickou barvu a chuť. „MatchaTea je bohatý na vlákninu, katechiny a aminokyseliny. Doporučuji ho především jako zdroj energie a celkové fyzické i psychické pohody,“ říká Petr Patočka, odborník na Matcha z MatchaTea.cz.  A jak tedy poznat kvalitu?

Jedinečný původ a cena

Je známo, že originální čajový prášek Matcha vyšší kvality pochází z Japonska a dodavatel to také musí doložit. „Stejně jako u vína, i u čaje jsou nabízeny různé třídy jakosti, je potřeba na to dávat pozor,“ vysvětluje Petr Patočka z www.matchatea.cz. Kromě japonského původu je zároveň stejně důležité dodržování tradičních způsobů výroby. Tedy čtyři týdny před sklizní se čajové plantáže zastíní a ponechají tak až do samotné sklizně. Čajové lístky se zpracují tak, aby byly bez stonků, zůstaly pouze samotné části pečlivě vybraných lístků a tradičně se melou v kamenných mlýncích.

Rovněž u MatchaTea platí to, co u mnoha věcí v životě, a tedy dostanete, co si zaplatíte. Cena u kvalitního čaje se pohybuje mezi 5-7 korunami za gram, u nejvyšší třídy i kolem 30 korun za gram.  Cokoliv levnějšího by mělo budit rozpaky a nemusí se jednat vůbec o Matcha, ale náhražku ve formě powdered green tea. Častým „lákadlem“ prodejců napodobenin čaje Matcha bývá poměrně nízká cena, která ale v tomto případě přesně odpovídá poměru cena/kvalita.

Barva

Když přijde na barvu, hledejte opravdu smaragdově zelenou. Čím je barva smaragdověji zelená, tím je i čaj kvalitnější. Matcha je pěstována ve stínu, díky tomu čajové lístky hojně produkují chlorofyl, který dává čaji Matcha krásně jasnou barvu. Ani po přípravě se barva čaje příliš nemění – jen po delším stání se mohou čajové částice usadit u dna, díky čemuž je barva nápoje méně sytá. Mějte se na pozoru před odstíny žlutohnědé. Je známkou nekvalitního čaje, který je špatně zastiňovaný, nebo může být starší. Nevábné zabarvení může způsobit i nešetrné skladování či se vůbec nemusí jednat o Matcha, ale o náhražku.

Chuť a textura

Ani trpký, ani hořký. Správný čaj Matcha má jemnou, svěží a lehce nasládlou chuť. Sladkou chuť čaji dodávají rostlinná vlákna a aminokyselina L-theanin, získaná díky zastiňování. V Matcha vyšší kvality by měl být obsah L-theaninu alespoň 19,5 mg na jeden gram čaje. „Pokud je připravený nápoj hořký, tak se patrně nejedná o Matcha, ale powdered green tea. Ten je na rozdíl od Matcha vyrobený z rozemletých celých čajových lístků i se stonky, a nejen jejich dužniny, pěstuje se jako klasický čaj při plném slunečním svitu,“ vysvětluje Petr Patočka. Náhražka Matcha nemusí být z Japonska, může také obsahovat další látky jako je například cukr či měď k dodání chybějící „zelenosti“. Zároveň má běžné pozitivní účinky zeleného čaje na lidský organismus a člověk nepozná například energetickou sílu a jiné vlastnosti, které má skutečný Matcha, kde je poměr antioxidantů, katechinů a jiných žádoucích látek řádově vyšší.

Kvalitní Matcha Tea pocítíte i na dotek. Čaj ve vysoké kvalitě působí spíše jako jemný a na dotek hedvábný prášek. A to díky velikosti zrníček, na která je čaj mletý. Čaj v nižší kvalitě má velikost zrnek daleko větší, dává tak hrubší pocit při dotyku mezi prsty.

Certifikace

Podstatou ekologického hospodářství je kvalita, ne kvantita. Aby bylo možné doložit legitimitu a kvalitu prodávaného BIO japonského čaje, potřebuje dovozce splnit hned několik legislativních procesů. Patří mezi ně platný BIO certifikát, Certifikát o nulovém výskytu radiace, Specifikace produktu (tedy tzv. „rodný list“ čaje), Chemická analýza včetně nutričního složení čaje, Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (tzv. HACCAP), Rozbor pesticidů a Doložení původu čaje.

Skladování

Pokud máte možnost, především u prodejce byste měli sledovat či se zeptat, jakým způsobem Matcha Tea skladuje. Čaj musí být vždy skladovaný v neprůsvitných obalech, bez přístupu světla, v suchu a chladu. Špatné skladování může mít za následek snížení jeho kvality. Čím dříve Matcha čaj zkonzumujete, tím více chuti i vůně si budete moci dopřát. Menší balení je proto lepší volbou.

Matcha nevalné kvality tak by měl nést pravdivé označení, a to powdered green tea či green tea powder (práškový zelený čaj). Pokud se honosí názvem Matcha, jedná se o chybné označení a klamání zákazníka, nejčastěji za účelem zneužití velké obliby pravého japonského Matcha.

Zdroj: Tiskové sdělení

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

3.5 hvězdiček / Hodnoceno: 6x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist