Slušné číslo, slušné nealko z Benešova
18. listopad 2021 České nápoje komentáře (0) 1685 xChuť, která je až překvapivě vyvážená a osvěžující. Aroma s nádechem citrusu. Kořeněná vůně, vznikající díly studenému chmelení odrůdami Kazbek a Mosaic. Středně silný říz. Ale hlavně – ani kapka alkoholu. Taková je novinka od Pivovaru Ferdinand, nealkoholický ležák Slušné číslo, vařený pro Univerzitu Karlovu. Navazuje na svého předchůdce, čtrnáctku Pěkný číslo. A ukazuje, že spojení inovativních postupů a tradičních metod výroby piva může vést k překvapivým výsledkům.
Při výrobě Slušného čísla se používají vinařské kvasinky Saccharomyces cerevisiae, které nedokážou zkvašovat maltózu, hlavní cukr pivovarské mladiny. Vzniká tak jen omezené množství alkoholu a pivo dále není potřeba příliš upravovat, náhražky ani uspěchané kroky tu nehledejte. Receptura, vytvořená společně s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, je natolik inovativní, že je dokonce chráněná Úřadem průmyslového vlastnictví.
Stejně jako u jiných piv v portfoliu Pivovaru Ferdinand, i zde mají hlavní slovo ty nejkvalitnější pivovarské suroviny. „Používáme vlastní humnový slad a mladinu vaříme dvourmutovým způsobem. Zakládáme si na odděleném spodním kvašení a dokvašování v ležáckém tanku. To všechno jsme zvládli i při použití netradičních vinařských kvasinek, přidaných ve fázi zrání přímo do piva. Díky nim je Slušné číslo celkově vyvážené a chuťově sladěné bez dominantní chuti,“ vysvětluje Petr Dařílek, jednatel Pivovaru Ferdinand.
Kde novinku ochutnat? Od 16. listopadu ve všech menzách a bufetech UK – Culina Carolina. Do budoucna se ale počítá také s distribucí v maloobchodní síti. I když je Slušné číslo nealkoholický ležák, i tak vám nejspíš vleze do hlavy. Nabídne totiž zážitek, se kterým se u nealka jen tak nesetkáte. Zážitek, na který budete myslet klidně celý den. Více na www.slusnecislo.cz
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!