Sdružení přátel piva vyhlásilo anketu Pivo roku 2018
12. listopad 2018 České nápoje komentáře (0) 2136 xVe čtvrtek 8. listopadu 2018 proběhlo v sále pivovaru Garage Rock and Roller club v Ostravě slavnostní vyhlášení ankety Sdružení přátel piva - Pivo roku 2018. Letošní ceny udílíme již po dvacáté osmé a od roku 2002 je vyhlašujeme vždy v jiném městě, kraji a na půdě jiného pivovaru. V Moravskoslezském kraji je to vůbec poprvé. Kategorie, ve kterých se soutěžilo, zůstaly stejné jako v předchozích letech.
Anonymní degustace, které navazují na anketní část, proběhly v Praze dne 5. 10. 2018. Jde o druhou část naší kombinované soutěže, spojující oblíbenost značek s jejich kvalitou. Degustaci moderoval již tradičně jeden z nejzkušenějších degustátorů nejen u nás, ale i ve světě a zároveň prezident Českomoravského svazu minipivovarů, pan ing. Jan Šuráň.
Přestože i letošní výsledky se od předchozích v mnohém liší, mnohá piva a oceněné subjekty se na prvních místech objevovaly i v minulém ročníku. Poměr získaných oceněních mezi minipivovary a průmyslovými pivovary je poměrně vyrovnaný, byť kategorie spodně kvašených piv (ležáků) je přece jen stále více doménou průmyslových pivovarů (tedy s výstavem nad 10 000 hl piva za rok) a kategorie svrchně kvašených piv zase naopak.
Nejúspěšnějším pivovarem letošního ocenění z hlediska cen se stal Rodinný pivovar Bernard, který získal v pivních kategoriích hned dvě první místa a získal rovněž titul Pivovar roku. V letošním roce se poprvé na stupních vítězů objevily např. pivovary Frankies z Břeclavi či Pivovar Vojkovice. To svědčí zejména o tom, že se více začínají prosazovat pivovary z Moravy, resp. že jejich ohlas postoupil na celorepublikovou úroveň. A mimo jiné, po krátké přestávce se mezi nejlepšími subjekty objevil např. pivovar Antoš. Evergreenem z hlediska cen, zejména ve skupině minipivovarů, zůstávají pivovary Zichovec, Clock či Klášterní pivovar Strahov, ze kterého je i letošní vítěz kategorie tmavých svrchně kvašených piv – Sv. Norbert Smoked Porter. Zajímavostí je, že letos žádný pražský minipivovar neproklouzl na stupně vítězů v kategorii Minipivovar roku, což se stalo naposledy v roce 2004.
Bude zajímavé sledovat z těchto statistických pohledů příští rok pivovar Cobolis z Prahy, protože odtud je letošní nositel prestižní ceny Sládek roku a za kterým byly a jsou vidět výsledky jeho práce, a kdy jeho piva, ať již z jakéhokoliv působení, získávala pravidelně ceny a to nejen od nás. (Dříve pivovary Albrecht, Zichovec…)
Přestože letos SPP neudílí žádný Pivní počin roku, rozhodlo se udělit mimořádnou cenu ke 150ti letům SOŠ, SPŠ, VOŠ Podskalské, za jejich dlouholetou a nepřetržitou bohulibou činnost, protože odtud pochází ti nejlepší sládci, kteří nám dnes vaří ta nejlepší piva.
Z výsledků:
Absolutní vítězové napříč kategoriemi po skončení úvodní anketní části:
1. Bernard Jantar (kategorie polotmavých piv) 203 hlasů
2. Bernard Desítka (kategorie výčepních piv) 184 hlasů
3. Únětice 10° (kategorie výčepních piv) 140 hlasů
V anketní části hlasovala téměř polovina členů SPP z 1 476, a to pro rekordních 387 značek piva!
Skokan roku: Frankies Fucking Five Fingers – pivo, které ve své kategorii dokonce zvítězilo, přestože v loňském roce bylo na samém chvostu po anketní části. Za tímto skokem nutno hledat rozšíření výroby a též prodejních míst, vč. velkých měst jako jsou Praha a Brno.
Kdyby Sdružení přátel piva udílelo i plyšovou cenu za pivní „antipočin“ roku, určitě by byla horkou kandidátkou nová protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová za výrok, že je nutné uvažovat o zvýšení ceny za pivo. To „vypíchla“ jako jediné z alkoholických nápojů, aniž by rozlišovala mezi alkoholickými nápoji, přičemž jde o nápoj prokazatelně z této kategorie nejzdravější a nejméně alkoholický.
Naopak SPP kvituje novelizaci vyhlášky 335/1997 Ministerstva zemědělství o označování piv, byť bohužel přichází s několikaletým zpožděním (debaty o změně se vedou více jak 4 roky) a výsledné změny by mohly být razantnější.
Vyhlášení cen SPP – 2018 – výsledky
Kategorie: Světlé výčepní pivo roku
Kategorii světlého výčepního piva má každý běžný spotřebitel zafixovanou jako „desítku k běžnému pití“. V posledních letech ale spotřebitelé přecházejí na silnější piva, a tak pro pivovary je prosazení se v této kategorii čím dále těžší (podíl výčepních piv dnes tvoří cca 42% trhu).
Letošní vítězné pivo nechybělo na stupních vítězů od roku 2012 a od tohoto roku dokonce třikrát tuto kategorii ovládlo. Letošním vítězem je Únětická desítka z pivovaru Únětice, jejímž tvůrcem je již zesnulý mistr sládek Vladimír Černohorský.
1. Únětická 10° / Únětický pivovar
2. Bernard Desítka / Rodinný pivovar Bernard
3. Rohozec Y / Pivovar Rohozec
Kategorie: Světlý ležák roku
Světlý ležák si naopak většina spotřebitelů rovnou zamění za „klasickou dvanáctku“ a v českých
podmínkách se jedná zcela nepochybně o královskou kategorii. Spotřebitelé tato piva poslední roky vyhledávají čím dál více a tvoří dnes již 55% na trhu s pivem.
Také v této kategorii zvítězilo pivo, které již v minulosti ovládlo vyhlášení - naposledy předloni. Pivo, které získalo již v anketní části nejvíce hlasů ze všech. A paradoxně – není to „dvanáctka“, ale „jedenáctka“, Bernard Jedenáctka z rodinného pivovaru Bernard.
1. Bernard Jedenáctka / Rodinný pivovar Bernard
2. Bakalář za studena chmelený / Pivovar Bakalář
3. Rohozec 12 / Pivovar Rohozec
Kategorie: Světlý speciál roku
Velmi pestrá kategorie, ale se společným jmenovatelem 13 % extraktu, světlé a spodně kvašené pivo. Kvasinky spodního kvašení však nemají rády extrémní stupňovitost a přemíru alkoholu, a tak není vhodné, aby tato piva měla vyšší stupňovitost než 18 stupňů plato.
Obdobně, jako v loňském roce, rovněž letos vyhrává pivní styl India Pale Lager, což je ležák s vyšší hořkostí, dochmelovaný za studena, zpravidla zahraničním chmelem. Letošním naprosto suverénním vítězem se stává pivo Frankies Fucking Five z břeclavského pivovaru Frankies.
1. Frankies Fucking Five Fingers / Pivovar Frankies
2. Primátor 16 Exkluziv / Pivovar Primátor
3. Rohozec 13 / Pivovar Rohozec
Kategorie: Tmavé pivo roku (bez rozdílu stupňovitosti)
Tmavá piva jsou opředena celou řadou mýtů, mimo jiné, že je sladké. Přitom optimální chuť tmavého piva by měla být spíše pražená. Sladkost je často i důsledek šizení na surovinách či zkracování doby zrání nebo doslazování.
Letošním vítězem je pivo Rohozec Třináctka tmavá, které přesvědčilo svou kvalitou při mírně změněné receptuře již předloni. (PS: V této kategorii udílí SPP výjimečně dvě třetí místa, protože došlo na přesnou bodovou shodu mezi dvěma vzorky).
1. Rohozec 13 tmavá / Pivovar Rohozec
2. Bernard tmavý / Rodinný pivovar Bernard
3. Budvar B:Dark / Pivovar Budějovický Budvar
Eliška, speciální tmavé pivo 13 / Měšťanský pivovar v Poliččce
Kategorie: Polotmavé pivo roku (bez rozdílu stupňovitosti)
Kategorie polotmavých piv, stejně jako předchozí kategorie tmavých piv, je vyhlašována bez rozdílu stupňovitosti. V případě polotmavých piv mohou do této kategorie spadat i piva řezaná, tedy mix světlých a tmavých piv.
V této kategorii se ani letos žádné překvapení nekonalo, neboť již počtvrté za sebou(!) v naší soutěži a degustaci vítězí vždy vynikající Bernard Jantar z rodinného pivovaru Bernard.
1. Bernard Jantarový ležák / Rodinný pivovar Bernard
2. Rohozec 11 řezaná / Pivovar Rohozec
3. Svijanský Fanda 11 / Pivovar Svijany
Kategorie: Pšeničné pivo roku
Kategorie pšeničných piv se v naší soutěži vyhlašuje teprve po šesté a přestože celkový objem těchto piv je velmi malý, rozmanitost nabízených piv je poměrně široká. Jedná se o pivní styl, který u nás byl před cca 200 lety nejrozšířenější, než ho vytlačil během průmyslové revoluce český ležák. Dnes už opět i řada velkých pivovarů tento pivní styl produkuje celoročně.
Letošním vítězem této kategorie je silák mezi pšeničnými pivy, sezónní Zichovec Weizenbock z rodinného pivovaru Zichovec.
1. Zichovec Weizenbock / Rodinný pivovar Zichovec
2. Primátor Weizen / Pivovar Primátor
3. Svatý Norbert pšeničné světlé / Klášterní pivovar Strahov
Kategorie: Světlé svrchně kvašené pivo roku
Opět se jedná o velice různorodou kategorii, která zahrnuje všechna světlá piva svrchně kvašená, bez rozdílu stupňovitosti (např. od slabého Summer Ale – což je případ piva druhého v pořadí – až po silné belgické Abbey).
V této kategorii potřetí za sebou vyhrává pivo ze stejného pivovaru, byť v loňském roce šlo o jiné pivo (Clock No Idols IPA). Letos první místo získalo předloňské vítězné Clock 12° APA z pivovaru v Potštejně.
1. Clock 12° APA / Clock, řemeslný pivovar Potštejn
2. Jiskra Radniční / Radniční pivovar Jihlava
3. Sv.Norbert IPA / Klášterní pivovar Strahov
Kategorie: Svrchně kvašené (polotmavé a tmavé) pivo roku
Rovněž v kategorii „barevných ejlů“ dochází v posledních letech k obrovskému nárůstu piv a značek, čemuž vděčíme zejména minipivovarům. Vedle piv typu Ale do této kategorie spadají rovněž piva typu stout či porter, případně některá další.
Letošním vítězem je opravdu úžasný Sv. Norbert Smoked Porter z klášterního pivovaru Strahov, který pravidelně v naší soutěži získává za svá piva nejvyšší ocenění.
1. Sv. Norbert Smoked Porter / Klášterní pivovar Strahov
2. Tlustý netopýr / Pivovar Antoš
3. Clock RED IPA / Clock, řemeslný pivovar Potštejn
Minipivovar roku
Sdružení přátel piva je u nás jediným subjektem, který může vyhlašovat kategorii Minipivovar roku, protože na toto označení má registraci na Úřadu průmyslového vlastnictví.
Spotřebitelé mohou být z nárůstu počtu minipivovarů nadšení, vždyť ročně se otevírá až 50 nových minipivovarů. Aktuálně jejich počet již hodně přesahuje číslo 400 a nikdo netuší, kde se číslo zastaví. S průmyslovými pivovary je u nás více než 450 pivovarů, což naposledy bylo na začátku minulého století.
Letošní oceněný minipivovar spustil svoji produkci v roce 2014 a hned v následujícím roce naši anketu vyhrál. Letos si tedy své vítězství zopakuje, minipivovarem roku 2018 se stává Clock, řemeslný pivovar Potštejn.
1. Clock, řemeslný pivovar Potštejn
2. Rodinný pivovar Zichovec
3. Radniční pivovar Jihlava
Pivovar roku
I v této kategorii má SPP na ocenění registraci na Úřadu průmyslového vlastnictví. Na rozdíl od kategorie předchozí, donedávna zde stále počet pivovarů klesal. Nicméně trend se obrátil, protože mnohé minipivovary se stávají natolik úspěšnými, že z hlediska ročního výstavu již překračují magickou hranici roční produkce ve výši 10 000 hl a stávají se tak pivovary průmyslovými (letos se to týká například třetího oceněného subjektu – pivovaru Koníček).
Letošním vítězem je pivovar, který již mnohokrát tuto kategorii vyhrál. Jde o rodinný pivovar Bernard, který vaří pivo s láskou, dlouhou tradicí a stále rozšiřuje portfolium svojí produkce, stejně jako svůj výstav.
1. Rodinný pivovar Bernard
2. Pivovar Rohozec
3. Pivovar Koníček Vojkovice
Sládek roku
Letošní laureát se narodil v obci Frýdlant do rodiny, kde se alkohol v nějaké formě produkoval, ať už v podobě slivovice nebo vína, ale přímo pivu se nikdo nevěnoval. Zpočátku nic ani zde nenasvědčovalo tomu, že se bude právě on věnovat pivu. Vystudoval strojní a elektrotechnickou průmyslovku a pak nastoupil na Fakultu elektrotechniky ČVUT, kde později studoval spíše jen ze setrvačnosti, aby se vyhnul vojně. Podílel se na projektu internet do škol a z oblasti informačních technologií si postupně dodělával různá vzdělání a školení. Jak sám podotýká, nebyla to láska k pivu na první pohled - bylo pro něj moc hořké, v mládí alkoholu rozhodně příliš neholdoval.
K vaření piva se dostal spíše náhodou, když pomáhal s přípravou kurzů v Zámeckém pivovaru Frýdlant, kde původně dělal jen administrativu spojenou s akreditací rekvalifikačních kurzů u MŠMT, a to včetně pivovarství a sladařství. Tehdy byl Frýdlantský pivovar tzv. létající pivovar a náš letošní laureát se v rámci tohoto projektu poprvé dostal k vaření várky piva v minipivovaru Ohrada ve Vískách u Letovic.
Pivovarství ho nadchlo a už nepustilo. Když už pak měl Zámecký pivovar Frýdlant vlastní technologii, stal se zde podsládkem – pod vedením zkušeného Jiřího Strnada, na kterého velice rád vzpomíná. V roce 2017 se přesouvá do rodinného pivovaru Zichovec, kde rovněž za sebou zanechává nesmazatelnou stopu. V roce 2018 přestoupil do pražského minipivovaru Cobolis, který mu dal nabídku, která se neodmítá. V tomto pivovaru i aktuálně působí.
Letošní laureát má rád zejména senzoricky čistá piva, o styl mu jde až v druhé řadě, jmenovat ale můžeme bavorskou pšenici, IPA, NEIPA, ale i tradiční chutnou českou desítku. Poslední dobou se našel v tzv. „kyseláčích“.
Letošním sládkem roku se stává Pavel Palouš, který ve volných chvílích rád čte, plave, lyžuje a potápí se.
Mimořádná cena roku - 150 let potravinářské průmyslové školy v Podskalské
Sdružení přátel piva nepravidelně vyhlašuje i kategorii Pivní počin roku. Jedná se o případy, kdy se Pivní sněm SPP usnese, že v daném roce je k udělení takové ceny důvod. Letos tomu tak sice nebylo, ale přesně před 150 lety se významná událost stala. A jubilea je třeba slavit.
Naše země má ve světě pivovarnictví celou řadu rekordů. Méně známý je primát, že České království bylo na sklonku 18. století jedinou zemí, které mělo pivovarskou školu, kterou založil věhlasný sládek František Ondřej Poupě. Bohužel s jeho smrtí v roce 1805 tato škola zanikla.
Dnešní Střední průmyslová škola potravinářských technologií však přímo navazuje na pivovarskou školu založenou v roce 1868 Janem Michaelem Scharym, který vlastnil tehdejší pivovary Na Slovanech a U Virlů. Právě v tom druhém jmenovaném, až do roku 1883 ona pivovarská škola sídlila. Ve stejném roce byla škola uznána státem, či spíše monarchií a přejmenována na První veřejnou sladovnickou školu v Praze.
Zde si můžeme všimnout, že slovo pivovarství v názvu školy chybí, to je ještě relikt středověku, kdy se sladovnictví považovalo za řemeslo a výroba piva za obchod. Proto dodnes v pivovarech vaří pivo sládek a nikoliv pivovarník.
Po druhé světové válce se škola přestěhovala do současných prostor v Podskalské ulici a vyučované obory se výrazně rozšířily i na ty nepivovarské, jako jsou mlékárenství, zpracování mouky apod. Od konce 60. let škola disponuje malým pokusným pivovárkem, který byl v roce 2007 zmodernizován.
Za svých 150 let své existence si Podskalská průmyslovka získala zcela nezastupitelnou pozici při vzdělávání sládků a dalších pracovníků pivovarů a sladoven. Škola si za dobu své existence prošla svými vrcholy a krizemi, v současné době jí pak velice nahrává obrovská poptávka po kvalitních sládcích zejména díky boomu minipivovarů, a to nejen v tuzemsku, ale významně též v zahraničí.
Mimořádnou cenu si jde převzít její současný ředitel Milan Chmelař, který školu vede od roku 2005.
PS: Za všechny skvělé sládky z této školy, kteří nám vaří dnes skvělá piva, za konzumenty a SPP mockrát děkujeme.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
2 hvězdiček / Hodnoceno: 1x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!