Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany
27. říjen 2020 České nápoje komentáře (0) 1666 xVystudoval Střední průmyslovou školu potravinářských technologií v Praze. Profesní dráhu zahájil v Jabloneckém pivovaru, odkud později přešel do Vratislavského pivovaru, kde do jeho zavření působil jako vrchní sládek. Když se potom rozhodoval, zda jít do jistoty velkého nadnárodního koncernu, nebo do nejistoty malého tradičního pivovaru, rozhodl se pro Pivovar Svijany. Do tehdy malého a poměrně zanedbaného pivovaru, jemuž krátce předtím hrozilo zavření, nastoupil v roce 1998 nejprve jako obchodní ředitel. V této funkci ve Svijanech prosadil strategii výroby nepasterovaných piv.
Jako sládek se pak zaměřil na výrobu spodně kvašeného piva českého, plzeňského typu, kterému pivovar i přes podstatné rozšíření sortimentu zůstává věrný dodnes. Je ochoten využívat moderní technologie, ale jen do té míry, aby nebyly narušeny tradiční výrobní postupy. Na varně tak využívá ekonomicky i technologicky náročnější dvourmutový dekokční způsob, který svijanskému pivu dává jeho charakteristické plné tělo. Poté pivo kvasí v otevřených kádích
a patřičně dlouhou dobu nechává zrát ve sklepě v ležáckých tancích. Zakládá si na kvalitních surovinách a nepřipouští diskuze na toto téma ve smyslu úspory nákladů. Podílel se na rozhodnutí, aby pivovar spravoval vlastní chmelnice v Polepských blatech, a pro dodávky kvalitního humnového sladu si vybírá osvědčené nezávislé sladovny. Zásadně se staví proti urychlování procesu výroby a umělé stabilizaci piva.
Díky tomu všemu je jedním ze strůjců svijanského úspěchu. Pivovar, který byl v roce 1998 před uzavřením a jehož roční výstav se pohyboval kolem 40 tisíc hektolitrů, se během jeho působení stal jedním z nejúspěšnějších českých pivovarů a během 22 let svůj výstav zmnohonásobil a překonal hranici 700 tisíc hektolitrů. Coby sládka pivovaru ho lze označit za duchovního otce tohoto úspěchu. Jeho přístup k vaření piva je přitom důkazem, že tradiční výrobní postupy a charakter piva lze důsledně zachovávat i při tak velkém objemu výroby.
Rád je se „svým pivem“ v kontaktu, i doma dělá pokusy, z několika takových vzešel dnes velmi úspěšný Svijanský Rytíř nebo Svijanská Kněžna. Celkem uvedl na trh téměř dvě desítky piv – v posledním období třeba Svijanskou Dvacítku či DUX. Je autorem řady inovací, jako jediný v Česku například plní pivo do nerezových dvoulitrových plechovek, protože striktně odmítá stáčení piva do plastu. Stál rovněž za technologií plnění nepasterovaného piva do plechovek, kterou Svijany rovněž zvládají jako jediný český pivovar.
Jeho piva sbírají každoročně řadu domácích i světových ocenění – letos byl například prémiový svijanský ležák „450“ ve světové soutěži World Beer Awards vyhlášen za nejlepší světlý ležák českého typu na světě.
Během své kariéry vychoval Petr Menšík několik dalších sládků a technologů, kteří si z jeho „školy“ odnesli především poctivý přístup k tradičnímu vaření českého piva.
Zdroj: Tisková informace
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
2.2 hvězdiček / Hodnoceno: 5x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!