Na podzim polotmavý speciál Grifel od Ostravaru
24. září 2018 České nápoje komentáře (0) 1567 xZačíná chladnější počasí a s ním se na podzim do hospod vrací Grifel. Silný polotmavý ležák, který dostal jméno podle slavného závodního hřebce. Grifel je letošní třetí speciál ze Spilky, které Ostravar vaří v limitovaných várkách a distribuuje po celém Česku a Slovensku.
Letošní astronomický podzim nastane tuto neděli přesně ve 3 hodiny a 54 minut ráno. V tu chvíli vstoupí Slunce do znamení Vah rekordně teplé léto vystřídá chladnější podzim. Podle meteorologů bývá průměrná teplota na podzim ve srovnání s létem poloviční..
“Se změnou počasí máme přirozeně chuť na jiné druhy piv než v létě. Právě z tohoto důvodu měníme se začátkem podzimu naši pivní nabídku,” hlásí vrchní sládek ostravského pivovaru Roman Richter. Letní speciál Summer nahrazuje od 18. září v hospodách a restauracích hutnější čtrnáctka Grifel.
Silný čtrnáctistupňový ležák je tahounem druhé generace speciálů ze spilky. „Grifel je polotmavý speciál se 6,5 % alkoholu, které je díky vyšší stupňovitosti ideálním pivem pro chladnější období, které nás po horkém létě čeká“ prozrazuje vrchní sládek. Grifel staví svou výjimečnost kromě síly také na unikátní chuti, ve které se mísí tradiční hořkost s aroma s divokostí speciálních chmelových odrůd.
Zajímavostí pivního speciálu je rovněž to, že Ostravar k přípravě Grifelu použil pro Ostravar netypický bavorský slad. “Jedná se o polotmavý slad. Připravuje se z jarního sladovnického ječmene intenzivnějším rozluštěním při klíčení a vyššími sušícími teplotami,” vysvětluje Roman Richter. Předností bavorského sladu, který se například hojně používá v Bavorsku při výrobě zimních bocků a doppelbocků, je výraznější barva a vyšší sladové aroma.
V hospodách a restauracích se Grifel objeví do konce září a milovníci piva budou moci speciál vychutnat výhradně ze sudů. První slavnostní narážení Grifelu proběhlo v úterý ve Frenštátě pod Radhoštěm. Ve středu mohli lidé ochutnat Grifela poprvé v Ostravě a Opavě. “Dohromady jsme přichystali celkem 17 slavnostních narážení v 6 městech,” říká Pavla Ličková z Ostravaru. Součástí slavnostního narážení je nejen ochutnávka zdarma, ale také možnost setkat se vrchním sládkem ostravského pivovaru a seznámit se s unikátním způsobem přípravy speciálů ze spilky. Tento tradiční způsob přípravy piva se v Ostravaru předává z generace na generaci již od roku 1897.
Víte, že
Grifel dostal stejně jako ostatní speciály z druhé generace své jméno po slavném závodním hřebci. Grifel byl úspěšný závodní kůň v šedesátých letech minulého století a dodnes patří mezi dvacítku nejúspěšnějších závodních koní v Česku. Jméno Grifel naleznete i v oblíbené stolní hře Dostihy a sázky. I v této hře patří Grifel mezi nejlepší koně…
Termíny slavnostního narážení Grifelu
- Garden Restaurant (Frenštát P./R) 18.9. od 18:00
- Ostravarna Jubilejní (Ostrava) 20.9. od 18:00
- U Cingra (Ostrava) 20.9. od 19:30
- Ostravarna U Zlatého kříže (Opava) 20.9. od 19:00
- Jindřiška (Ostrava) 21.9. od 17.30
- Potrefená Husa Michalská 2 (Olomouc) 21.9. od 19:00
- Tip Sport Bar (Bruntál) 21.9. od 18:00
- Ostravarna Na Fifejdách (Ostrava) 21.9. od 19:00
- U Zlatého Lva (Ostrava) 21.9. od 20:30
- Třebovický mlýn (Ostrava) 22.9. od 18:00
- Pizzerie Fontána (Ostrava) 26.9. od 18:00
- U Helbicha (Ostrava) 26.9. od 19:00
- Restaurace Karlos (Ostrava) 26.9. od 20:00
- Marica (Ostrava) 27.9. od 20:00
- RIO (Ostrava) 27.9. od 18:00
- Sport bar assen (Ostrava) 27.9. od 19:00
- Bowling Centrum (Jeseník) 27.9. od 20:00
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!