Kvalitu sladu hlídá moderní optické zařízení
11. říjen 2021 České nápoje komentáře (0) 1206 xKvalitu základní suroviny pro výrobu piva začal ve Sladovně Bernard v Rajhradě hlídat supermoderní optický třídič.
Kamery třídiče sledují proud ječmene vstupujícího do sladovny. „Pokud zaznamenají nestandardní tvar, rozměr nebo biologické napadení, zařízení vadné zrnko nebo nečistotu z proudu obilí vyfoukne,“ vysvětluje fungování nového stroje sladmistr Jiří Šusta. Optický třídič dokáže za hodinu vytřídit až 10 tun ječmene, v rajhradské sladovně ale zařízení pracuje s rezervou, aby byl ječmen vytříděný co nejlépe. „Z 80 tun ječmene vytřídíme asi 400 až 500 kilogramů obilek,“ hodnotí Šusta. Sladovna Bernard je jedinou v České republice, která toto zařízení používá.
„Naším cílem je minimalizovat přítomnost mykotoxinů a dalších nežádoucích látek ve sladu. Kvalitní suroviny jsou samozřejmě základem pro co nejkvalitnější pivo,“ vysvětluje důvod 14milionové investice generální ředitel sladovny Josef Vávra.
Šlo o nejnáročnější rekonstrukci od roku 2000, kdy sladovnu koupil Rodinný pivovar Bernard. Dodavatel vyměnil celou čisticí a třídicí linku, do níž přibyl právě optický třídič Sortex. Montáž moderního zařízení v budově z roku 1872 byla náročná, bylo nutné rozebrat původní zařízení, zpevnit stěny, a otvory ve stropech postupně instalovat nové technologie. Generálním dodavatelem zařízení je firma Agroing Brno. Modernizace čistící a třídící linky není jediným krokem v úsilí o co nejkvalitnější slad. Sladovna zvýšila četnost laboratorních kontrol ječmene před převzetím, také dodavatelé musí svoji produkci před odevzdáním laboratorně kontrolovat.
Nová kampaň s požehnáním
Po pravidelné letní odstávce se na podzim ve sladovně započal proces, který se zastaví opět až na začátku příštího léta. Během té doby zde zpracují 8,5 tisíce ječmene z okolí Brna a z Vysočiny, ze kterého vznikne 6,5 tisíce sladu. Postupuje se zde tradičním způsobem, kdy se namočený ječmen rozprostírá na humna – podlahy, na kterých ječmen za stálé nízké teploty několik dní klíčí. Následuje jeho sušení a další zpracování. „Je to pracný, nákladný, energeticky náročný postup, ale takto připravený slad je pro tradiční české pivo ten nejvhodnější. Proto ho používáme,“ říká Josef Vávra, který je také vrchním sládkem Rodinného pivovaru Bernard, který je největším odběratelem sladu. Kromě humpoleckého pivovaru slad z Rajhradu odebírá několik desítek minipivovarů, část produkce jde na export.
Každoročně začíná ve Sladovně Bernard v Rajhradě u Brna nová sladovací kampaň (sezóna) požehnáním, tentokrát od faráře Zdeňka Drstky (na snímku) z místního benediktinského kláštera.
Největší humnová sladovna na světě
Humnová sladovna v Rajhradě, největší svého druhu na světě, si příští rok připomene 150. výročí založení. V roce 2000 sladovnu koupil Rodinný pivovar Bernard, od té doby zde probíhá kontinuální modernizace.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!