Benešovský Ferdinand zvyšuje kapacitu sklepa
31. srpen 2021 České nápoje komentáře (0) 1363 xBenešovský pivovar i v těchto nelehkých dobách dokončil renovaci části svých ležáckých tanků z roku 1968 a tím navýšil stávající kapacitu sklepa o 2340 hektolitrů.
Téměř 2 roky trvající renovace ležáckých tanků se v benešovském Pivovaru Ferdinand dostal do finále. V těchto dnech uvádí v Benešově do provozu celkem 18 tanků, každý s objemem 130 hl. Celkovou kapacitu sklepů tak pivovar zvýšil na 10200 hektolitrů. Plánovaná renovace se od začátku potýkala s technickými problémy, především s transportem ze samotného sklepa a zase zpět. „Nebylo to snadné, jeden tank v průměru 190 cm v délce 5 metrů o hmotnosti 4 tun nás trochu pozlobil, ale když to zvládli naši předchůdci, museli jsme si poradit i my,“ uvedl Petr Dařílek, jednatel pivovaru a dodává: „Stavební práce probíhaly za provozu a vzhledem ke stálé teplotě, která je u nás ve sklepě kolem 3 stupňů bylo potřeba počítat s delší dobou vysychání a tvrdnutí stavebních hmot.“
Rekonstrukci tanků mělo na starosti několik českých firem. Stavební část společnost Koprim-JJ z Prahy ve spolupráci s Ing. arch. Tomášem Remlem. Samotnou renovaci pak firma Stachema z Kolína a CorroTech z Mostu, která všechny vybourané tanky musela uvnitř důkladně zbavit starých barev a následně opatřit novým speciálním nátěrem. Došlo i na repase samotných dvířek a hradícího zařízení. Bourací a rekonstrukční práce počaly koncem roku 2019, kdy o té doby obyvatelé Benešova měli možnost častěji vídat tanky na velkých tahačích, které putovaly z pivovaru právě do Mostu. Renovace ležáckých tanků pivovar vyšly celkem na 3,5 mil. korun.
„První pivo, které půjde do nových ležáckých tanků, bude světlá jedenáctka Max a dvanáctka Premium. Veřejnost je pak může poprvé ochutnat začátkem října“, říká Dařílek. Nově zrekonstruované tanky budou prvně veřejně přístupné již tuto sobotu v rámci komentovaných prohlídek Pivovarských slavností.
Pivní novinky
Od poloviny letošního března je v prodeji spodně kvašená čtrnáctka speciál Pěkný číslo, která vznikla ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským (VÚPS) a Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy. Pivovar jí nabízí v KEG sudech, půllitrových a třetinkových lahvích.
Druhou novinkou je Řezaný ležák 11 % v půllitrové láhvi. Nápad se zavedením řezaného piva vznikl na popud zákazníků benešovského pivovaru. Jedenáctka leží až 90 dní v ležáckých tancích, má obsah alkoholu 4,7 % obj. a vzniká smícháním světlého a tmavého piva v konečné fázi výroby. Jak pivovar uvádí v rodném listě piva, řezaná 11 % je chuťově vyvážená, má granátovou barvu, plné sladové aroma s karamelovou příchutí a chmelovou hořkostí. Kromě vybraných restaurací a obchodů řezanou jedenáctku můžete ochutnat 4. září na Pivovarských slavnostech.
Co dodat, zajděte si na jedno a zjistěte, jak chutná chlouba a kumšt zkušených hospodských.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!