Akademie čepování piva od In Catering
31. květen 2024 České nápoje komentáře (0) 555 xJaké faktory určují cenu jednoho velkého piva Pilsner Urquell? Jak pivo správně ošetřit?
PIVNÍ CENOTVORBA – Jaké faktory určují cenu jednoho velkého piva Pilsner Urquell?
Přímé náklady zahrnují cenu samotného piva (26,70 Kč), přeražení sudu a odtoč (2,00 Kč), sanitaci, údržbu a chemii (0,50 Kč), což dohromady činí hrubý náklad 29,20 Kč bez DPH. „Kromě těchto přímých nákladů pak do konečné ceny vstupují ještě další faktory, jako jsou mzdy personálu, náklady na provoz restaurace a účtárnu, energie na provoz chlazeného boxu a průtokového chladiče i investice do modernizace a údržby zařízení. Tyto složky dohromady určují konečnou cenu, kterou platí zákazník,“ vysvětluje Tomáš Skopec, provozní restaurace SOU100.
OŠETŘOVÁNÍ PIVA – Jak pivo správně ošetřit?
„Klíčovou roli hraje správná skladovací praxe při uskladnění sudů, kde je důležité udržovat optimální teplotu. Ze sudu lze začít čepovat nejdříve po 24 hodinách od jeho složení ve skladu,“ popisuje Skopec. Dále je nutné zajistit pravidelnou sanitaci výčepního zařízení a trubek, což je nezbytné pro udržení čistoty a kvality piva. „Význam má také správné ošetření sklenic, které musí být pečlivě umyty kvalitním přípravkem a zachlazeny na správnou teplotu,“ upozorňuje Skopec. Před čepováním se sklenice musí ostříkat vodou (tzv. ostřik), protože 80 % kvality piva závisí na mokré sklenici. Pivo se musí čepovat pod správným úhlem. Je třeba dbát na hygienu a na konci každého dne ošetřit výčepního zařízení.
Společnost IN CATERING klade důraz na kvalitní suroviny, moderní gastronomii a přátelskou atmosféru ve svých podnicích. Na své si přijdou jak milovníci tradiční české kuchyně, tak i ti, kteří rádi zkouší nové chutě, jako je tomu například v restauraci SOU100 na pražském Žižkově.
KNEDLÍKO-BURGER v SOU100
Restaurace SOU100 nabízí od 9. dubna nový koncept plněných knedlíků. Tyto jedinečné bramborové knedlíky jsou plněné různými náplněmi – od hovězího hamburgeru se slaninou a čedarem, přes trhané vepřové maso s červeným zelím až po vegetariánskou variantu se zeleninovou směsí a sušenými rajčaty. Sladkou tečkou je pak knedlík plněný povidly s mákem a tvarohem.
„Chtěli jsme našim hostům nabídnout něco nového a neotřelého. Plněné knedlíky jsou skvělým způsobem, jak tradiční český pokrm posunout na vyšší úroveň a zároveň vyhovět rozmanitým chutím našich zákazníků,“ popisuje Luděk Vocílka, generální ředitel skupiny IN CATERING, a dodává: „To vše v moderním a útulném prostředí s profesionální obsluhou.“
Příloha: Náklady na pivo a ošetření piva
Zdroj: Podklady Akademie čepování piva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!