Slovinské medoviny a šampaňské v nabídce Muzea medoviny
14. únor 2019 České nápoje komentáře (0) 1321 xSlovinsko je zemí, kde vás čeká spousta gastronomických zážitků a jedinečných produktů včetně nejkvalitnější medoviny, medovinového "šampaňského" , ale třeba i piva.
Na podzim jsme do naší nabídky zařadili medoviny ze Slovinska a velký úspěch slavily převážně šumivé medoviny, slovinsky Peneča medica, anglicky sparkling mead. Jsou vyráběny tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi a tento proces je velmi nákladný a zdlouhavý. Nejdříve totiž musíme vyrobit medovinu (slovinsky medica nebo medeno vino) a ideálně ji nechat velmi dlouho vyzrát. Pak přidáme cukr a speciální kvasinky a necháme je kvasit v lahvi. Následně složitým procesem odsajeme usazené kaly a lahev při zachování tlaku přezátkujeme. Občas se ale ve světě setkáte se šumivou medovinou, která nebyla vyráběna tradiční metodou, ale pouze sycení oxidem uhličitým, což nemusíte z označení poznat. Proto je potřeba si informace ověřit. Výrobců tradiční šumivé medoviny na světě moc není a zemí, kde nejvíce létají medové špunty, je aktuálně právě Slovinsko.
Slovinsko je zemí, kde vás většinou vše překvapí svoji vysokou kvalitou a tak i v nabídce šumivých medovin máme kousky, jejichž výroba - tedy kvašení medoviny - započala před více než 10 lety. Jedná se o absolutně prémiové medoviny z Čebelarstva Oder: Carnica a Nektar ročníky 2007, ale rozšířili jsme i nabídku medovin o ročníky 2004 - květové medoviny suché a polosladké. Pokud první šumivou medovinu ve Slovinsku vyrobili teprve v roce 2005, tak musím říct, že máme stále příležitost ochutnat první série. Nenabízel bych je, kdyby nebyly velmi vydařené. Nešlo o žádné velké experimentování, technologicky byla převzata šampaňská metoda a výroba šumivé medoviny probíhala stejně jako výroba šumivého vína. A Slovinci víno opravdu umí. Tak není divu, že první slovinská šumivá medovina spatřila světlo světa právě v Mariboru a posléze v Semiči (Semiška penina).
Většina položek z naší podzimní nabídky je opět dostupná. Nově jsme přidali zejména polosuchou šumivou medovinu z květového medu ze včelařství Jere, která v roce 2018 získala zlatou medaili na mezinárodní soutěži New York Finger Lakes. Myslím si, že vám ji nabízíme za velmi příznivou cenu a design lahve odpovídá prvotřídnímu obsahu.
Šumivé medoviny ("šampaňské" z medoviny) se hodí pro zcela mimořádné příležitosti, ale domnívám se, že opravdový milovník medoviny nezůstane jen u jedné lahve ročně a příležitost pro vypití medových bublinek si naplánuje mnohem častěji. V naší nabídce máme šumivé medoviny převážně z květového nebo smíšeného medu, ale i z medu medovicového (jak název napovídá například: Peneča Medica Mana).
Oproti podzimní nabídce jsme ještě zařadili 2 medoviny z Medárny Aleksandra Kovačiče a to s názvem Royal Mead z lipového a kaštanového medu.
Dny slovinské medoviny 21.-23. února
V příštím týdnu budete mít příležitost ochutnat velkou část slovinských medovin, ale i "šampaňských". Od čtvrtka do soboty si budete moct vybrat ze 2 degustačních setů a celou akci zahájíme ve čtvrtek 21.2. řízenou degustací od 18 hodin, kde ochutnáte zejména novinky v naší nabídce. Exkluzivně doplníme degustační set i "šampaňským" kaštanovým pivem a večer zakončíme několika medovými likéry.
Zdroj: Muzeum medoviny.cz
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!