Srdcovka, to je nový koncept hospod od Gambrinusu
14. prosinec 2017 České nápoje komentáře (0) 2672 xGambrinus představuje nový koncept hospod Srdcovka, kde pivo chutná stejně jako v pivovaru. První hospodou nového typu v Plzni je Srdcovka Corso. Gambrinus postupně plánuje otevřít po celé České republice desítky nových Srdcovek, v nichž bude hrát hlavní roli pivo a lidé, kteří ho nosí v srdci.
„Pivo je u nás vždy „až“ na prvním místě. Je to naše srdeční záležitost – odtud také plyne inspirace pro nový koncept Srdcovky. Abyste si vychutnali Gambrinus v nejvyšší kvalitě, načepují vám jej tu přímo z originálních pivních tanků. Vznikly speciálně pro Srdcovku a připomínají naše CK tanky, v nichž v pivovaru pivo kvasí a později leží. Krátké vedení k výčepu v kombinaci s chlazenou rychlou logistikou zajistí, že pivo chutná jako u nás v pivovaru,“ vysvětluje sládek Gambrinusu Pavel Zítek.
Srdcovka si svůj název vysloužila díky lidem, kteří své povolání dělají srdcem a pivo milují. Takových srdcařů je v Gambrinusu hodně a mnoho z nich zasvětilo vaření piva celý život. Jejich siluety a příběhy jsou proto jedním z hlavních designových prvků nových hospod pivovaru Gambrinus. V plzeňské Srdcovce Corso mají pivovarští navíc svůj vlastní stůl, kde si mohou v klidu vychutnat výsledek své práce. U piva tu můžete potkat třeba mistra varny Zdeňka Poláka, který ho za 42 let uvařil už 25 milionů hektolitrů. Je tak zřejmě jedním z nejdéle aktivních sládků u nás vůbec.
„Budeme rádi, když se ze Srdcovky Corso stane místo, kde se u piva Gambrinus budou potkávat srdcaři z našeho pivovaru i všichni ostatní Plzeňáci a budou tu společně probírat pivo, fotbal i všechny další srdcové záležitosti,“ říká Stanislav Hamara, manažer pivovaru Gambrinus. Podobná místa chce pivovar Gambrinus vytvořit i v dalších městech. „Chceme, aby tak dobré pivo, jako děláme u nás v Plzni, mohli ochutnat lidé po celé republice. Do Srdcovky se tak mohou těšit také v Praze nebo Otrokovicích a postupně i v desítkách dalších měst,“ dodává Stanislav Hamara.
Pivovarskou atmosféru Srdcovky podtrhují nejen zvláštní tanky, siluety pivovarských a nerezové trubky, které připomínají samotnou výrobu piva, ale také použití starého dřeva ošlehaného větrem a sluncem. Srdcovka v sobě spojuje prostory dýchající historií s moderními technologiemi pro ten nejlepší zážitek z piva. Hlavní roli v Srdcovce vždy hraje Gambrinus Nepasterizovaná 12 z tanku.
„Pro správnou chuť piva je důležité, aby bylo dobře načepované. Personál Srdcovky proto prošel odborným školením sládků, o čemž svědčí i Certifikát za vynikající péči o čepované pivo udělovaný Plzeňským Prazdrojem,“ dodává Pavel Zítek. Právě díky zvláštní péči, kterou v Srdcovce pivu věnují od začátku až do konce, se zde návštěvníci mohou těšit i ze skutečné chlouby plzeňských sládků, Nefiltrovaného ležáku Gambrinus.
Srdcaři z pivovaru Gambrinus a jejich příběhy
Dana, kontrolorka kvality, v pivovaru od roku 1988
Její zkušená degustační komise ochutná každou várku dřív, než pivo vyrazí na cestu do hospod a k milovníkům piva domů.
“Už 30 let hlídám každý krok piva Gambrinus od surovin, vaření až po hotové pivo. V naší nezávislé kontrolní jednotce pečlivě kontrolujeme každý mezistupeň výroby a schvalujeme i finální kvalitu každé uvařené várky. Ať už potkáte Gambrinus v hospodě nebo u vás doma, každá jeho šarže prošla naší ochutnávací komisí. Kvalitu kontrolujeme od prvního do posledního doušku.“
Ivan, mistr sladař, v pivovaru od 1989
Na sladovně položí základ té pravé chuti piva Gambrinus díky volbě vhodné kombinace odrůd ječmene.
“Co je základem každého dobrého piva? Skvělé suroviny, samozřejmě. Na sladovně proto vybíráme vhodnou kombinaci odrůd ječmene pro výrobu sladu, který vyhovuje jedinečnému smyslovému profilu piva Gambrinus. Navlhčený ječmen necháme naklíčit a zelený slad potom sušíme na hvozdě. Vše bedlivě sledujeme a během klíčení kontrolujeme teplotu i vlhkost. Sušený a odležený slad nakonec předáváme mistrům na varně. Ale pro mě osobně to tím nekončí, já se totiž i po skoro 30 letech těším na konečný výsledek.”
Zdeněk, mistr varny, v pivovaru od roku 1975
Uvařil už 25 milionů hektolitrů piva Gambrinus a, jak s oblibou říká, právě plní další Bolevák.
“My vařiči kontrolujeme vodu, slad a chmel. Každá úroda se totiž liší a koření piva, chmel, může mít různé hodnoty hořkosti. My musíme přesně vyladit ten pravý poměr surovin pro každou várku. Uvařená mladina pak prochází pečlivým vyhodnocením. Já u těchto zkoušek kvality dohlížím už přes 40 let a věřte mi, tady žádná protekce neplatí. Do další fáze výroby se dostane opravdu jen to nejlepší.”
Arnošt, mistr na spilce, v pivovaru od roku 1978
Jako spilečný si musí být vědom všech nuancí, které přináší mladina z varny a má na starosti i jednu převelice choulostivou práci. Propaguje nové násadní kvasnice pro piva Gambrinus.
“Za 40 let v pivovaru jsem si toho zkusil mnoho, ale nejraději to mám na spilce, kde dáváme pivu prvotní sílu. Do čerstvě uvařené a sespílané mladiny zde přidáváme naše vlastní pivovarské kvasnice. Tito malí pomocníci vyhledávají v mladině cukry a mění je na alkohol a oxid uhličitý. My jim u toho vytváříme ty nejlepší podmínky na práci. A ony se nám za to odvděčí svým významným podílem na výsledné chuti piva Gambrinus.“
Milan, sklepmistr, v pivovaru od roku 1982
V Plzni začínal na stáčírnách lahví Gambrinus, postupně se v Prazdroji vypracoval až k vedení celé výroby. Dnes má na starosti výrobu piva Gambrinus.
“Zrání piva se nedá uspěchat – a v tom je tajemství výroby, s níž pomáhám už 35 let. Po skončení kvašení se pivo přečerpá do klidného ležení, kde svůj čas zraje. Tady pivo postupně získává svou typickou chuť a říz přirozeným nasycením oxidem uhličitým. My proces zrání kontrolujeme a dbáme na to, aby vše proběhlo tak, jak má. Díky tomu má výsledné pivo Gambrinus tu správnou kvalitu, která odpovídá naším požadavkům. A skvěle chutná.“
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
1.5 hvězdiček / Hodnoceno: 8x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!