Smíchovský výběr zahrnuje čtyři speciály
18. leden 2018 České nápoje komentáře (0) 4152 xMůže se zdát, že pivní speciály jsou novodobým objevem a úzce souvisejí se vznikem malých pivovarů. Ale není tomu tak. Speciální piva tady totiž byla mnohem dříve a například smíchovští sládci je začali vařit už patnáct let po vzniku pivovaru. Legendární Granát spatřil světlo světa v roce 1884 a oblíbeným zůstává dodnes. Ti, kteří už byli v devadesátých letech minulého století plnoletí, zase dobře vědí, že je tzv. lavinový efekt typický pro pivo Velvet, převratnou novinku na tehdejším pivním trhu.
Tyto a další dva pivní skvosty v sobě zahrnuje Smíchovský výběr, který bude celoročně dostupný ve vybraných hospodách a restauracích. Momentálně některé z piv Smíchovského výběru nabízí zhruba 700 restaurací a hospod včetně sítě Potrefená husa a Naše hospoda. Kompletní výběr nabídne například Potrefená Husa Na Verandách.
Pryč jsou doby, kdy český pivař pil pouze ležáky a výčepní piva. Jejich konzumace v našich zeměpisných šířkách sice stále dominuje, ale konzumenti piva jsou dnes daleko otevřenější vyzkoušet v hospodě i méně tradiční piva. A právě pro ně je tu Smíchovský výběr, který se skládá z čtveřice originálních pivních speciálů, z nichž každý prezentuje to nejlepší z umění sládků pivovaru Staropramen, které se předává z generace na generaci.
Své místo ve Smíchovském výběru získal tradiční Granát (nejstarší dosud vařené polotmavé pivo u nás) spolu s unikátním pšeničným Nefiltrem, stále oblíbenější Extra chmelenou dvanáctkou a vracejícím se Velvetem inspirovaným tradiční anglickou recepturou. Každé z těchto piv se může pochlubit nejen exkluzivní chutí a vlastním charakterem, který mu vdechli současní i minulí sládci pivovaru, ale také jedinečným příběhem, který stál u jeho zrodu nebo u uchování receptury.
Vybroušenou plnou chuť Granátu znají milovníci piva už od roku 1884, kdy jej poprvé uvařil tehdejší sládek Smíchovského pivovaru Michael Trnka. Přes padesát let – od druhé světové války až do přelomu milénia – se receptura skvostu, jemuž použití tří druhů sladů dodává jedinečnou barvu, uchovávala tajně ve zdech Smíchovského pivovaru. Návštěvníci hospod a restaurací jej mohli opět ochutnat až po roce 2000.
To dějiny Extra chmelené dvanáctky začaly výrazně později, přesto si tento speciál s výraznou hořkostí, jehož pětinásobné chmelení korunuje žatecký poloraný červeňák, získal mezi pivaři velkou oblibu. A to i přesto, že byl dosud k dostání pouze několik týdnů v roce během festivalu Dny českého piva. Až letošní Vánoce byly v podání Staropramenu extra chmelené, oblíbený speciál se dostal i na pulty obchodů a díky pozitivnímu ohlasu se nově objeví i na čepu.
„Na Smíchově klademe důraz na výběr kvalitních surovin, a právě v surovinách je i cesta k novým pivům nebo k úspěšnému obrození receptury piv tradičních a v minulosti oblíbených. Například pro Extra chmelenou dvanáctku využíváme kombinaci různých druhů chmelů. Pořád jde o klasické české pivo, skvěle pitelnou dvanáctku, ale jeho vůně i chuť posouvají pivní zážitek na úplně jinou úroveň,” popisuje vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux.
Netradiční pivní chutí se může pochlubit další ze členů Smíchovského výběru – Staropramen Nefiltr. Jde o ležák s charakteristickou barvou a chutí, který v sobě spojuje českou tradici s německými a belgickými vlivy v podobě pšeničného sladu, koriandru a ovocných tónů. Výběr pak doplňuje Velvet, pivo se sametovou chutí, hustou krémovou pěnou a jemně nahořklými tóny následovanými karamelovým dozníváním. Jeho typický lavinový efekt poznali pivaři již před dvaceti lety. Inspiraci pro jeho recepturu hledal sládek Robert Kužela na Britských ostrovech.
Smíchovský výběr se spojí s Grand Restaurant Festivalem Pavla Maurera
Jedinečná možnost ochutnat perly Smíchovského výběru spolu s exkluzivním jídlem se zájemcům naskytne od 15. ledna do 28. února 2018. Díky Grand Restaurant Festivalu, za kterým stojí známý propagátor kvalitního jídla a vydavatel jediného nezávislého průvodce po českých restauracích Pavel Maurer, se piva Smíchovského výběru budou podávat s vybranými pokrmy v téměř devadesáti restauracích po celém Česku.
„Piva ze Smíchovského výběru jsou v rámci Grand Restaurant Festivalu pečlivě spárována s menu jednotlivých restaurací tak, aby se co nejlépe hodila k vybraným jídlům a umocnila gastronomický zážitek návštěvníků festivalu,“ říká organizátor festivalu Pavel Maurer.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
2.74 hvězdiček / Hodnoceno: 19x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!