Nejlepším výčepním na Moravě je Michal Prokeš
17. červen 2016 České nápoje komentáře (0) 3070 xNejlepší moravští výčepní se ve středu 15. června sjeli do Brna, aby zabojovali o postup do národního finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2016. Odborná porota vybrala čtveřici nejšikovnějších, kteří prokázali um v péči o pivo a výčep, správné čepování nebo znalosti historie a tradiční výroby světoznámého ležáku. Do plzeňského finále se z prvního místa probojoval Michal Prokeš ze Slezské P.U.O.R. v Ostravě, společně se třemi dalšími soutěžícími.
Prověrka jejich znalostí i dovedností teď bude pokračovat prostřednictvím tajných kontrol běžného provozu v hospodách, v nichž pracují, a následně ve finálovém národním kole soutěže, které se uskuteční 17. a 18. srpna v Plzni.
Vítězem moravského kola soutěže o nejlepšího výčepního Pilsner Urquell Master Bartender 2016 v Brně se stal Michal Prokeš z ostravské restaurace Slezská P.U.O.R.. Obstál v konkurenci 47 soutěžících. O postup do finále 11. ročníku soutěže o nejlepšího výčepního plzeňského piva přitom bojovalo celkem 37 mužů a 11 žen. Druhou příčku obsadil Josef Jeglík z brněnského Lokálu U Caipla a třetí Ondřej Hájek z ostravské Pivnice Assen. Ani 4. místu neujde postup do finále, který si vybojoval Lukáš Hodný z P.U.O.R. Zlín. Skladba soutěžících byla přitom velmi různorodá. V brněnském regionálním kole bojoval například Petr Gonda, který pracuje za výčepem už 45 let, ale také i Přemysl Machů, který se této profesi věnuje pouhé 3 měsíce. Soutěž totiž nehodnotí délku praxe výčepních, ale aktuální znalosti, dovednosti a nadšení pro řemeslo.
„Na účast v soutěži jsem se připravoval od roku 2012. Letos jsem i díky velké podpoře mého pracovního kolektivu a rodiny cítil, že už je ten pravý čas se přihlásit,“ řekl po vyhlášení výsledků regionální vítěz Michal Prokeš. „Konkurence byla velmi silná, hodně kolegů by si výhru taky zasloužilo a tak jsem rád, že se porotě nejvíce líbil právě můj soutěžní výkon.“ zhodnotil své počínání.
Postupující do plzeňského finále:
- Michal Prokeš Slezská P.U.O.R Ostrava
- Josef Jeglík Lokál U Caipla Brno
- Ondřej Hájek Pivnice Assen Ostrava
- Lukáš Hodný P.U.O.R. Zlín Zlín
Finále se uskuteční 17. a 18. srpna v Plzni, kde o titul nejlepšího výčepního plzeňského piva zabojuje před odbornou porotou celkem 24 soutěžících z 6 regionálních kol. „Vítězství ale nezávisí pouze na tom, co soutěžící předvedou v průběhu finálového klání. Finalisté musejí ještě předtím obstát v kontrole ve své hospodě, kde se porotci v utajení přesvědčí o jejich schopnostech i v domácím prostředí a především ve chvíli, kdy to třeba nečekají,“ říká Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a zároveň předseda soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. „Porotci také prověří, zda se soutěžící dobře starají o pivní sklo, teplotu čepovaného piva, jeho skladování i to, jak pivo výčepní naservírují hostům. Jedním z potřebných atributů k získání titulu Master Bartender je totiž i osobnost výčepního, a to, jak komunikuje s hosty,“ dodává Berka.
V průběhu prvního finálového dne pak absolvují soutěžící v plzeňském pivovaru vědomostní testy a slepou degustaci, zúčastní se vzdělávacího bloku a své umění předvedou veřejnosti. Další den je čeká praktická část před odbornou porotou a večer už slavnostní vyhlášení a ocenění titulem Pilsner Urquell Master Bartender 2016. „Vítěz národního kola získá tradičně památeční trofej, dále cestu po evropských provozovnách čepujících tankové pivo Pilsner Urquell v doprovodu staršího obchodního sládka Václava Berky a v neposlední řadě možnost uvařit si vlastní pivní várku přímo v našem pivovaru,“ konstatuje manažer značky Pilsner Urquell Luděk Baumruk a dodává: „Tou nejdůležitější cenou pro vítěze je však prestiž, kterou vítězství přinese jemu a “jeho“ restauraci. Titul je zároveň znamením pro hosty, že jejich výčepní je špička ve svém oboru a můžou se od něj těšit pivu v té nejlepší kvalitě.“
„Našim cílem je nejen vařit prémiový plzeňský ležák Pilsner Urquell z těch nejlepších domácích surovin, ale zároveň neustále a dlouhodobě zvyšovat úroveň české hospodské kultury a zájem o ni. Jak všichni dobře víme, sládek pivo vaří, ale hospodský, ten ho dělá, a o to jde v naší soutěži především. Dostat ke konzumentům skvěle naservírovaný plzeňský ležák se sněhobílou, přímo smetanovou pěnou, která se hezky zahoupe,“ doplňuje Václav Berka. Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se tak může přihlásit výčepní, barman či barmanka, který sdílí lásku a nadšení pro své řemeslo a chtějí se i nadále v tomto umění zdokonalovat. K úspěchu v soutěži je nezbytná skvěle zvládnutá technika čepování, správná péče o pivo, výborná znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a v neposlední řadě i charisma, které správnému výčepnímu nesmí chybět.
Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!