Krušovice otevírají v Mělníku Šalandu, i s pivní lázní
19. leden 2017 České nápoje komentáře (0) 3085 xMísto, kde se lidé rádi a opakovaně potkávají, i úcta k pivu a tradiční technologii. Tato slova výstižně charakterizují krušovické Šalandy. Jistě budou platit i pro tu nejnovější - Šalandu U Císaře, která 19. ledna otevře v ulici Palackého 135 v Mělníku. Hosté sem mohou přijít na tankové i čepované pivo a skvělou kuchyni, speciální bonus pak představuje možnost navštívit krušovické pivní lázně U Císaře, které lákají na originální proceduru v původním sklepení města ze 13. století v podzemí hlubokém jedenáct metrů.
Šalanda U Císaře vznikla podle nového konceptu krušovických Šaland. Zatímco ty dříve otevřené se inspirovaly obdobím první republiky (Hradec Králové, Rakovník, Louny, Příbram), poslední Šalandy se primárně zaměřují na moderní design a informace o krušovickém pivu se vším všudy. Chtějí co nejvíce zprostředkovat výrobní proces přímo v pivovaru, různé způsoby čepování, pivní rituály i konzumaci. Velkou zajímavostí nového konceptu a raritou, která nemá v českých hospodách obdoby, je přehledná, a přitom podrobná ruční kresba procesu výroby krušovického piva od ječmene k výrobě sladu až po orosený půllitr na stole od předního ilustrátora Michala Bačáka.
Ve všech Šalandách se sází na nabídku toho nejlepšího a nečerstvějšího piva. „Tankové pivo je nejspolehlivější způsob, jak ho hostům nabídnout co nejlahodnější. Nepasterizované, čerstvé, bez přístupu vzduchu, uchovávané v chladicím boxu při teplotě 8 stupňů Celsia,“ uvedl Petr Nagy z HEINEKENu, který se novým konceptem Šaland zabývá. V Šalandě U Císaře budou z tanku nabízet krušovickou Desítku i Dvanáctku.
Do mělnické Šalandy se ale vyplatí jet nejen za gastronomií a skvělým pivem, návštěvníkům zde zprostředkují další skvělý zážitek – krušovické pivní lázně. Nenechte si ujít originální šedesátiminutovou lázeňskou proceduru v unikátních komnatách původního sklepení města ze 13. století, které jsou umístěny jedenáct metrů pod zemí. Hosté nejprve absolvují koupel v pivní lázni o teplotě 36 stupňů Celsia v ručně vyrobené dubové kádi s masážními tryskami. Poté je lázeň obohacená o živé kultury pivovarských kvasnic, chmel i slad. Procedura působí blahodárně na imunitní systém, cévní soustavu i pokožku. Po koupeli následuje odpočinek na lůžku z pšeničné slámy. Po celou dobu mohou návštěvníci neomezeně konzumovat krušovické pivo, které do podzemí vede přímo z pivních tanků restaurace.
---------------------------------------------------------
Nový koncept krušovických Šaland se poprvé představil začátkem května loňského roku, kdy byla otevřena Šalanda na Hlavním nádraží v Praze. V únoru 2017 bude otevřena už pátá provozovna tohoto typu. Autory jejich inovativního designu jsou Roman Vrtiška a Vladimír Žák, kteří při návrhu interiéru vycházeli z co největšího propojení přímo s pivovarem, aby zdůraznili čerstvost a kvalitu královského piva a upozornili i na samotný pivovar. Šalandu v Mělníku navrhla architektonická kancelář DL Studio. Další Šalanda v jejich podání bude otevřena na jaře 2017 v Hradci Králové. V obou typech konceptů je největší pozornost věnována pivnímu hospodářství, především pivním tankům. V některých Šalandách se dále hosté setkají i se zajímavým rituálem - čepováním piva do nerezového korbelu (mázu). Co se týče interiéru provozovny, používají se tradiční materiály jako dubové stoly nebo lavice či nerez coby zástupce čistých jednoduchých linií. Na monumentálním výčepu nechybí královská korunka. Stěny zdobí už zmíněný nákres výroby piva.
Veškeré informace o konceptu Šaland, vyobrazení výroby i informace o všech stávajících Šalandách najdou zájemci na webových stránkách www.krusovickasalanda.cz. Dnes je v provozu celkem osm Šaland, k nimž se nyní přidává Šalanda U Císaře v Mělníku. Jubilejní desátá Šalanda v únoru otevře v Thámově ulici v Praze-Karlíně.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
1.33 hvězdiček / Hodnoceno: 3x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!