Do Síně slávy českého pivovarství a sladařství budou uvedeny další osobnosti
19. září 2016 České nápoje komentáře (0) 2585 x„Vaření piva je něco mezi uměním a vědou,“ říká emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Průcha, kterého Český svaz pivovarů a sladoven spolu s Jiřím Špringlem ze společnosti Chmel Polepská blata uvede do Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Čestnou plaketu českého sládka Františka Ondřeje Poupěte převezme emeritní sládek a předseda představenstva Pivovaru Litovel Miroslav Koutek. Slavnostní předání ocenění se uskuteční 20. září na Svatováclavské slavnosti českého piva.
„Každý rok oceňujeme přední odborníky z našeho pivovarského oboru. I přes veškerý technologický pokrok nesmíme zapomínat na profesionály, kteří dohlížejí na všechny procesy výroby piva. A nikdy nevznikne výjimečné pivo, když se na jeho výrobě nepodílí odborník,“ říká na adresu letošních oceněných předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.
Síň slávy českého pivovarství a sladařství
Emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Průcha vařil pivo na varně Prazdroj již v roce 1970. Několik let pak působil jako vedoucí výzkumu a technologického rozvoje v podniku Lachema Kaznějov. V letech 1986 až 1992 zastával funkci hlavního sládka Plzeňského Prazdroje. Další roky působil jako manažer kvality a obchodní sládek. Nyní je konzultantem a emeritním sládkem plzeňského pivovaru. Ke svému ocenění uvádí: „Rodina pivovarských je svým způsobem unikátní. Doma i celosvětově má přátelský a pohostinný charakter. Možná, že něco podobného je i ve vinařství, ale pochybuji, že stejný duch, který panuje v oboru pivovarském, panuje ve strojírenství nebo mlékárenském průmyslu.“
Pavel Průcha je členem Chemické a Biochemické Společnosti při Akademii věd ČR, byl členem americké Society of Brewing Chemists a Master Brewers Association of the Americas. Publikoval v domácích i zahraničních časopisech a přednášel na mnoha domácích i zahraničních pivovarnických a sladařských kongresech.
Dalším oceněným je Jiří Špringl ze společnosti Chmel Polepská blata. Jeho oborem je pěstování chmele, konkrétně poloraného žateckého tradičního červeňáku v té nejvyšší kvalitě. „Dlouhodobě se zasazujeme o zachování původních neozdravených odrůd žateckého poloraného červeňáku. Chmel z této oblasti má nenapodobitelnou charakteristickou vůni, i proto je velmi ceněnou a vyhledávanou surovinou,“ říká Špringl.
Jiří Špringl začínal v roce 1970 v Jednotném zemědělském družstvu v Polepech jako agronom chmelař. V roce 2002 transformoval družstvo do společnosti Chmel Polepská blata a začal se věnovat výhradně pěstování chmele. Ze společnosti vybudoval stabilní a prosperující podnik. V roce 1997 byl oceněn za svůj dlouhodobý přínos v oblasti pěstování chmele mezinárodním řádem chmelového rytíře.
Do Síně slávy českého pivovarství a sladařství jsou každoročně uváděny významné osobnosti pivovarsko-sladařského oboru. Toto nejvyšší ocenění je odměnou těm, kteří svými znalostmi, schopnostmi, vysokou odborností i pracovitostí a morálním příkladem přispěli k tomu, že pivovarnictví spolu se sladařstvím, chmelařstvím a pěstitelstvím se stalo nedílnou součástí společnosti, kultury a profesního věhlasu v České republice.
Cena českého sládka F. O. Poupěte
Čestnou plaketu Františka Ondřeje Poupěte převezme Miroslav Koutek z Pivovaru Litovel. „Moje profesní dráha je úzce spojená s pivovarem v Litovli. Začínal jsem v něm od píky. Třináct let jsem zastával funkci sládka. V roce 1992 jsem byl jmenován do funkce výkonného ředitele, kterou jsem vykonával skoro devatenáct let,“ říká Miroslav Koutek.
Miroslav Koutek nastoupil v roce 1971 na Zemědělskou učňovskou školu v Litovli, kde se učil oboru sladovník, po roce přestoupil na Střední průmyslovou školu potravinářských technologií do Prahy a vystudoval obor pivovarnictví. Po ukončení školy působil v Pivovaru Litovel jako mistr výroby i sladmistr. Již ve svých 25 letech byl jmenován sládkem pivovaru, nejmladším v tehdejším Československu.
Koutek se zasadil o znovuotevření učňovského oboru pivovarník – sladovník na SOŠ v Litovli, z nějž v letošním roce vyšli první učni. Prokázal také svůj dlouholetý vztah k historii pivovarnictví, když v roce 1988 inicioval vybudování první stálé historické muzeální expozice pivovarnictví na Moravě pod názvem Pivovar Litovel – historie a současnost.
Cenu F. O. Poupěte uděluje od roku 2012 každoročně Český svaz pivovarů a sladoven vynikajícím profesionálům v pivovarském oboru. Jedná se o ocenění za mimořádný přínos českému pivovarství, sladařství a jeho návazným odvětvím, včetně počinu z oblasti vědy a výzkumu.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!