Cos dělal v září? Chmelil čerstvým chmelem!
8. září 2017 České nápoje komentáře (0) 2021 xDětem začne nový školní rok a zdá se, že tropická vedra nepolevují. Jen málokdo by už myslel na Vánoce, ale poctivý sládek je na tom jinak. Již touto dobou se musí činit, protože až se Ježíšek sládka zeptá: „Cos dělal v září,“ bude moci hrdě odpovědět: „Vařil jsem speciální pivo! I na vánoční tabuli! A chmelil jsem čerstvým chmelem!!!“
Nebývá v českých krajích úplně obvyklé, že by se pivo chmelilo čerstvým chmelem. Také to není vůbec jednoduché – chmel se v době sklizně musí do několika hodin usušit, jinak by přišel vniveč. Ale pokud jste sládkem odvážným, v pivovaru s tradicí, a spolupracujete s chmelařem, který má také velké srdce pro tradiční řemeslo, můžete ještě zkusit takový čerstvě sklizený chmel rychle transportovat do pivovaru a nachmelit jím právě vařené pivo. Není třeba příliš připomínat, že takovou šanci máte jen několik dnů v roce, právě přibližně na přelomu srpna a září, kdy chmel dozrává a sklízí se.
Všechny výše zmíněné nutné podmínky se sešly v rámci spolupráce sládka Rodinného pivovaru Chodovar s pěstitelem a dodavatelem žateckého aromatického chmele z chmelnic Polepských blat. Právě tam se pan Jiří Špringl postaral o to, že chmel, který ještě za ranního rozbřesku ve středu 30. srpna 2017 shlížel z jedné z jeho chmelnic, byl v potřebném množství sklizen, naložen do auta a dopraven již po poledni k nám do Rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané, kde jím byla slavnostně nachmelena várka piva, kterou sládek našeho pivovaru pan Jan Plevka a vařič pan Ladislav Maule právě vařili. U této neobvyklé události opět nechyběli ani zástupci z řad novinářů.
Slavnostní okamžik zrodu Vánočního speciálu
„Pro nás je to slavnostní den. Přelom srpna a září je pro nás tradičně obdobím, kdy vaříme jedno ze speciálních piv, které se pak objeví na předvánočním trhu. Také letos jsme se rozhodli zachovat v podstatě před několika lety obnovenou tradici, vrátit se zpátky v čase a pokusit se uvařit pivo tak, jak se vařilo před mnoha desetiletími, a to se zeleným chmelem, který se čerstvě dovezl přímo z chmelnice, zkrátka uvařit opět pivo bez kompromisů!“ vysvětlil obchodní sládek Rodinného pivovaru Chodovar pan Jiří Plevka ml.
Tento Vánoční speciál, který se bude díky použití čerstvého hlávkového chmele „Žateckého červeňáku“ honosit mimo skvělé chuti i výrazným aroma typickým pro tento chmel, dorazí na trh v limitované edici asi 7.000 patentních lahví a také 217 kusů exkluzivních číslovaných třílitrových lahví až na konci měsíce října. Limitovaná edice třílitrových lahví bude opět v prodeji výhradně v areálu Rodinného pivovaru Chodovar (Restaurace Ve Skále, Restaurace Stará Sladovna a ve značkové prodejně).
Takové dobré pivo prostě musí patřičně vyzrát. Totiž:
Výjimečné pivo potřebuje svůj čas.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
2.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!